Nacionalni parkovi

Hrvatska-plitvice 230-plitviceNP Plitvička jezera

Niz od 16 stubno poredanih većih jezera i nekoliko manjih, odvojenih sedrenim barijerama, temeljni su fenomeni Nacionalnog parka. Parka u kojem prekrasni vidici i zadivljenost ljepotom vodopada, sedrenih barijera i okolnog krajobraza ne prestaju, parka koji osvaja svojom prirodnom raznolikošću i skladnošću oblika i boja u bilo kojem razdoblju godine.

Više na: www.np-plitvicka-jezera.hr/

  


Hrvatska-Risnjak-RisnjakNP Risnjak

Velebni masiv Risnjaka, bjelinom svojih golih uzdignutih stijena sa najvišim vrhovima, dominantno je izdignut nad zelenilom goranskih šuma. Kao kruna kamenih uzvisina izdvaja se Veliki Risnjak (1528 m) kao jedan od najljepših hrvatskih vidikovca sa kojeg se otvaraju beskrajni vidici na Kvarnerski zaljev, Kamniške i Julijske Alpe - Slovenski Snežnik, Klek, Bjelolasicu, Velebit. Područje parka sastoji se od nekoliko cjelina od kojih je vrlo cjenjeno podrucje gornjeg toka rijeke Kupe. Prozvano je čudesnom dolinom leptira zbog izvanrednog bogatstva pogotovo danjih leptira koje nalazimo na ovom prostoru.

Više na: www.risnjak.hr/


Hrvatska-brijuni230-2-brijuniNP Brijuni

Stvoritelj je dio Zemlje naumio oblikovati prema slici Raja. Oformio je Istru, nalik vrtu obraslom predivnim drvećem i prostranim livadama, koji oplakuje plavo more i poziva ljude sretnom životu. No ljubomorni vrag uništio je njegovo djelo razrezavši vreću u kojoj je anđeo nosio ostatke neiskorištenog kamenja, te se tisuće kamenih stijena prosulo po istarskoj zemlji, zemlji kontrasta, u isto vrijeme pitomoj i surovoj, plodnoj i škrtoj, sunčanoj i oblačnoj. Rastuženi anđeli su prikupili djeliće Raja preostale među rasutim kamenjem i zaštitili ih morskim valovima. Tako su nastali Brijuni.

Više na: www.brijuni.hr/


Hrvatska-Mljet-mljetNP Mljet

NP MLJET – ne dozvolite da krajolik, koji se spominje u pričama o Odiseju, svetom Pavlu, benediktincima i sredozemnoj medvjedici ostane za Vas neotkriven. Mljet je naoko nerazvedeni izduženi otok, širok prosječno 3 km, a dugačak 37 km. Prirodoslovno to je otok osebujnosti i kontrasta, a Nacionalni park "Mljet" zauzima njegov sjeverozapadni dio, koji se proteže područjem od 5.375 hektara zaštićenog kopna i okolnog mora. To je područje 11. studenoga 1960. Godine proglašeno nacionalnim parkom i predstavlja prvi institucionalizirani pokušaj zaštite izvornog ekosustava u Jadranu.na istoimenom otoku na krajnjem jugu Hrvatske.
Više na: www.np-mljet.hr/


Hrvatska-velebit-velebitNP Sjeverni Velebit

NP Sjeverni Velebit najmlađi je hrvatski nacionalni park, osnovan 1999. godine. Njime se željelo obuhvatiti najatraktivnije i prirodno najvrednije prostore sjevernog dijela Velebita. U prostoru ovog izrazito gorskog parka koncentriran je na malom prostoru izuzetno velik broj atrakcija - veličanstvene krške forme Hajdučkih i Rožanskih kukova, jedinstveni botanički vrt u prirodi, Lukina jama, jedna od najdubljih na svijetu. Stoga hrvatski planinari upravo ovaj prostor smatraju najvećim draguljem među hrvatskim gorama. Nešto slabija posjećenost uvjetovana udaljenošću od glavnih prometnica samo povećava mističnost i iskonski prirodni ambijent ovog prostora.

Više na: www.np-sjeverni-velebit.hr/


Hrvatska-Krka-krkaNP Krka

Jedan je od najljepših nacionalnih parkova Hrvatske te je, sa svojih sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 242 m prirodni i krški fenomen svjetskog značaja.Pripada južnoeuropskom (mediteranskom i submediteranskom) području, koje se zbog osebujnog položaja te mozaičnog rasporeda različitih tipova staništa odlikuje izuzetno bogatom i raznolikom florom i faunom. Na području parka utvrđeno je 860 vrsta i podvrsta biljaka, među kojima je više ilirsko-jadranskih endema.

Više na: www.npkrka.hr/


Hrvatska-kornati230-kornatiNP Kornati

"Posljednjeg dana Stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha."(George Bernard Shaw). Nacionalni park Kornati su najgušća otočna skupina sredozemlja. Sastoje se od 101 otoka na površini od 224 km2. Svojom divljom i netaknutom prirodom privlače ljubitelje prirode, nautičare i ronioce iz cijelog svijeta željnih jedinstvenog osjećaja otkrivanja brojnih usamljenih otočića. Pučinske obale većine otoka su okomite litice visoke 30-80 m koje se obrušavaju u more dubine 40-100 m. Unutrašnje more je relativno plitko, a obale blage i pitome i pogodne za vez i kupanje. Višednevni boravak je nezaboravna avantura. Fotograf će naći puno poticaja za bavljenje hobijem. Posebno treba preporučiti uspon na vrhove brda, osobito u predvečerje.

Više na: www.np-kornati.htnet.hr/


Hrvatska-paklenica-paklenicaNP Paklenica

Na površini od 96 km2, uz istočnu obalu Jadranskog mora pa do najviših vrhunaca Velebita, Vaganskog vrha (1757 m) i Svetog brda (1753 m), obilje je mnogobrojnih prirodnih osobitosti i fenomena, radi kojih je čitavo područje proglašeno nacionalnim parkom 1949. godine. S pravom, jer ovo je prostor jedinstvenog i neobičnog dodira mora i planine, bogat šumama bukve i crnog bora, dubokim kanjonima okomito urezanim u glavni greben Velebita, krškim oblicima, jedinstvenim krškim reljefom s brojnim špiljama i jamama.

Više na: www.paklenica.hr/